kulen.net

 

 
 
 

-

 
 
 Datum: 5. travnja 2020.  Online : 32

  PRIJAVI SE: (ILI REGISTIRAJ!)   KORISNIK: LOZINKA: UPAMTI ME     

 
WWW.KULEN.NET
 

OBJAVLJENO  15.3.2007. 

Vinkovci

Broj komentara:17  Broj pregleda:11581

Žanićeva okuka - «Što je bilo tega više ni»

Dragutin Žanić Karla bio je za života takva politička marka i mecena prema kojem su današnji političarći smiješne bubice koje skakuću prema ritmu koji dirigira vladajuća klika iz Metropole. A i toj sviti neko dirigira iz vana, jerbo takva je tradicija u nas hrvata.

Mnogi se sjećaju „Žanićeve okuke“, nelogične krivine na regionalnoj cesti Vinkovci – Županja (Tuzla) pored kanala Bazjaš i motela Kunjevci. I sam se Dragutin Žanić Karla spucao na spornoj okuci, najcrnjoj točki prometa u Istočnoj Slavoniji. Krivina je ispravljena prije 20-tako godina.

Povremeno, ali samo povremeno čovjek se zapita tko su bili oni prije njega, što su radili, kako su se ponašali, kako su se odnosili prema onome što su imali i jesu li ostavili nešto iza sebe što mi današnji možemo koristiti? I ako su bili loši zašto su bili takvi, te hoćemo li i mi biti loši ili ćemo mi biti bolji pa i mi nešto ostaviti iza sebe.

U okvirima našega omiljenoga gradića bilo je stvarno svijetlih primjera (da ne govorimo samo loše o gradiću, jedini je problem što je to što je dobro bilo poprilično davno) a pada nam na pamet jedno ime, ime Dragutina Karle Žanića, pravnika, političara i bankara, koji je u Vinkovce došao iz Popovca 1923. godine, tu je završio osnovnu školu ali ne i gimnaziju jer su ga zbog organiziranja male grupe skojevaca izbacili iz iste. Školu je završio u Osijeku, nakon čega je mobiliziran u domobrane a u Austriji je završio i časničku školu. 1945. godine pobjegao je u partizane. Završio je pravni fakultet.

 Kao član Komunističke partije obnašao je brojne političke i partijske dužnosti u gradu, općini i kotaru Vinkovci. U saboru je bio zastupnik u tri mandata 1950, 1955, i od 1969 do 1973. godine. Karla je za život Vinkovaca učinio jako puno na gospodarskom, političkom i kulturnom planu: pokrenuo je uređenje naselja: angažirao se na obnovi projekata; kanal Dunav-Sava, uređenje naselja Lapovci, Kanovci, izgradnja Nove brane, novog mosta na Bosutu, plantaže jabuka Borinci, nogometnog stadiona, jedan je od osnivača Vinkovačkih jeseni, zatim sudjeluje u radu Matice hrvatske, potpomaže rad u Vinkovcima galerije, muzeja, knjižnice, kazališta i gotovo svih važnijih institucija. Svakako je najradikalniji bio njegov zahtjev koji je uputio Saboru 1968/73. te predložio služenje vojnog roka u najbližim vojarnama što je između redova značilo da Hrvati služe vojsku u hrvatskim vojarnama i tako možda eventualno vodilo do hrvatske vojske. Kao predsjednik Skupštine općine Vinkovci vratio je župniku ms.Josipu Pavloviću crkvenu imovinu, sadašnji Župni ured. Za svoj je rad 1971. godine dobio je Nagradu grada Vinkovaca. Žanić je i autor «Prememorija» iz 1969. godine kojega je s nekolicinom građana grada Vinkovaca uputio predsjedniku Sabora i u njemu osudio istupanje vinkovačkih delegata na 9. kongresu SKJ i tražio kolektivnu ostavku Općinskog komiteta SKH Vinkovci. Tadašnji OK SKH naložio je vinkovačkim delegatima da na 9. kongresu iznesu istinu o Vinkovačkom slučaju tj. o ugroženosti Srba u Vinkovačkoj općini. Mirovinu je dočekao kao direktor «Jugobanke – Vinkovci», čiji je bio i osnivač, a u čijim je trezorima uspješno sačuvan  kapital. Sa Partijom je bio stalno u sukobu, a zbog svega navedenog nije ni čudo da je bio iz nje i izbačen. (Neki podatci preuzeti su iz djela Josipa Šarčevića, "Poznati učenici i profesori")

Dugačak je još popis izostavljenih djela kojima je zadužio Vinkovce i okolicu davno je usmjerivši u pravcu napretka.

Jesu li ga slijedili ovi današnji političari? Ne znam! Jesu li ga nadmašili? Nikako.

karla zanic je bio direktor vinkovačke Jugobanke i vjerovatno glavni komunistički drmator u Vinkovcima od rata pa do pada komunizma. za vrijeme njegove vladavine je sagradjeno sve sto je sagradjeno u vinkovcima zadnji sto godina a vrijedno spomena: hotel slavonija, terme, lapovci, zeljeznicki kolodvor... da li zbog toga sto je on navlačio pare u grad ili zbog cinjenice da je tako dugo bio na vlasti, a komunizam je ipak bio napredniji sistem od ove demokracije te ja nesto i gradio, a ne samo uništavao, ne znam
Karlo Zanic nije bio samo direktor banke iz koje je odveo i novu gospodju Zanic malo mladju od njegove cerke. Krivina je napravljena zbog nikad izgradjenog kanala Dunav Sava koji je trebao ici tom trasom. Inace nepoznat je i podatak da je i Zanic stropizdnuo na dotičnoj krivini sa tom novom suprugom. Isto tako malo je poznato da je protiv njega vodjena istraga zbog neovlaštenog odobravanja kredita odredjenim visokopozicioniranim drugovima u Vinkovcima. Najzanimljivije je bilo 1990 kad je osnovao HRSS sa nekim Albancem slastičarom i pričao kako je bio 40 godina ugrožen i podcjenjivan.
 yeah, krivina je dobila ime po njemu jer se tamo spićko i jedva osto živ, a mnogi su tamo zaglavili jer je to bila zajebana dupla S krivina a pojavljivala se iz čistog mira na ravnoj cesti. Inače, kako je već rečeno, Žanić je zaslužan za kolodvor, terme, hotel, namu, borince, stadijon ,bolnicu, vinkovačke jeseni i  maltene sve što je od 2. rata do sredine 80tih izgrađeno, a nije samo dugi staľ doprinjeo tome  već je čovjek i volio grad jer je bioVINKOVČANIN a ne neki došljo ,a što je najvažnije, imo je viziju, za razliku od ovi danas
 Preciznije, precjednik ondašnje Općine Vinkovci, koja je tada, kolko se sjećam, bila jedno 5 puta veća od današnjih Vinkovaca pod ingerencijom doktora. Inače, odnedavno se Ružina ulica zove po Karli Žaniću.
 Znate li zašto je ta krivina nastala? Razlog je slijedeći: pravilo je bilo da ako se prvo gradi cesta, a nakon toga kanal onaj ko pravi kanal pravi i most, ako kanal već postoji graditelj ceste plaća i most, u to vrijeme nije bilo kanala, ali su oni ąto kopaju kanale saznali da će se tu graditi cesta pa su iskopali komad  kanala, da kada u budućnosti budu kopali kanal ne moraju graditi most, ali samo tamo gdje je trebala ići cesta, ne ništa dalje, kada su došli graditelji ceste i vidjeli kanal, jednostavno su ga zaobišli i otuda famozna krivina u ravnici..........

Uskoro o kupovini zemljiša na kojem će se graditi kanal Sava-Dunav, samo probrani moćnici znaju trasu i kupuju zemljište kojem će cijena višestruko porasti

Ispis članka Žanićeva okuka - «Što je bilo tega više ni»

Pošalji članak Žanićeva okuka - «Što je bilo tega više ni» prijatelju

 Ocijeni članak  Odličan

Prosječna ocjena x

komentari

 

Upiši komentar za vijest "Žanićeva okuka - «Što je bilo tega više ni»"

 
IME:
Znakova

Kraj - 17.10.2011. 23:36:03 - Zanicu Karlic nije niti do koljena


Sok - 15.12.2008. 19:06:53 - Neće on ali je Luka Mljekar odnio 300 milja eura u Švicu jebo te bog


sofer u paklu - 5.12.2008. 19:22:15 - Ne brinite svite nista nece ponit na naj svit haaahaah,dozvonice svima a i odzvonice.


Roko - 17.12.2007. 17:29:06 - Karla je bio Car! Švaleraj mu je bio slabija, stana, ali jebi ga nije bio loš.


Crni rokkoko - 14.10.2007. 10:37:03 - E baš tako


Karlin prijatelj - 12.10.2007. 17:41:16 - Marijan Mandić je kriminalac posebnog kova, tipična hercegovačka ulizica koji je društvenim novcem i kriminalni aktivnostima skučio par naraštaja svoje familije. Pogledajte samo njegovu ogromnu vilu kada idete sa kolodvora. Mislio je i na svoju familiju u Šport Modi. Takve je Karla slao na Goli Otok s pravom. Da nama bude bolje a ne njima.


D.K. - 10.10.2007. 13:15:04 - Karla Žanić je bio i direktor Jugobanke Vinkovci. Tu se baš nije snašao. Banka je polagano težila negativnom poslovanju. Vinkovačke vlasti tada iz "DILJ-a" VINKOVCI dovode na čelo Banke Nikolu Kneževića, dipl. oec., koji izvlači Banku iz poslovnih poteškoća, osamostaljuje Banku pod nazivom Vinkovačka banka d. d. Nikola Knežević-Nino je bio glavni direktor Banke do kraja 1990. godine za koje vrijeme je Banka poslovala isključivo POZITIVNO. Godine 1990. za glavnog direktora je izabran Marijan Mandić, a što je kasnije bilo s Vinkovačkom bankom svima je poznato ...


sokac - 17.3.2007. 22:56:55 - E opa mi iz Gradista i iz okolnih sela tu krivinu zovemo jos i "Marinin kuk",zato sto je Karlina zenica Marina kad su se skotrljali sa ceste sjebala kuk.Koliko puta sam se samo kupao na tom kanalu a bilo je i kojecega drugog,bilo pa proslo.


Stara Komunjara - 16.3.2007. 22:32:15 - Svako bi ukro da može kaže poslovica neka narodna. HDZ, Franji i Co.su stvorili sustav u kojem su samo neki mogli ukrasti. Zna se koji, eno jednog u Austriji, eno ti Todorića teži 300 milijuna eura, kamionđija Luka Rajić isto toliko. Nema moj brajo za raju u ovom trulom kapitalizmu poštenja, više ga je bilo prije. Ma to niti nije kapitalizam, to je sranje. Karla je trpo u svoju guzicu ali je bilo i za druge.


drljopan - 16.3.2007. 20:11:49 - svitu moj, koji ste vi (barem većina)prave jugonostalgičarske njuške,samo terajte kera i ostaćemo uvik kao prirepak nekoga,nečega i sl.je.. vas karla što mislite da je to sve što je radio radio iz ljubavi prema kraju,narodu i sl.radio je radi sebe isvojih gologuza,sada di su oni šute ko ribe,no ako je to sve edite bilo pravo a ovo sada sranje pa imate još partije,i radničkih drugih partija pa glasajete dovedite je opet na vlas,pa da vidimo ondak kako vjetar puše i za koga i za što ajd zbogom svitu moj zalupani,kad će sva se pamet prosvitlit.....


K - 16.3.2007. 14:38:10 - komunjara


M-84 - 16.3.2007. 10:22:42 - Stari švaler, ona 2. žena mlađa 30 godina od njega bijaše


TZ - 16.3.2007. 10:02:49 - Lijepo napisano, zanimljiv clanak. Svatko stariji se sjeca te glupe krivine. Stranice su vam pravo osvjezenje.


kulen - 16.3.2007. 8:18:55 - Izdvojeno sa foruma: Crna kronika iz Osamdesetih i sedamdesetih bila je puna izvještaja o toj krivini. Svaki drugi naslov vezan za prometnu u Vinovačkom okrugu odnosio se na tu famoznu duplu krivinu. U blizini su bili "Kunjevci", koje je preuzeo onaj iz Plusa, gdje su podobni, pa i Zanic, dovodili prileznice. Bila su to neka druga vremena, puna zanosa, drugarica (koje nisu unistavale svoje dlacice), radnih akcija, ljetovanja po otocima Mladosti. Entuzijazam je visio u zraku, Slavonija je bila jedna od najbogatijih regija u ex drzavi, kvadrat stana u Osijeku bio je jednak onome u Zagrebu, gradile su se kuce na kredit kojeg je inflacija pozderala za 2 - 3 godine. Rate su znale biti i po danasnjih recimo eur, dva. Danas hranimo engleze, talijane, svabe, austrijance, zidove ... Dobro pise, Karla je bio Mali Buda za ove picopevce. Kad mu glavni, tj. Tito isplovi Galebom, znalo se biti ce kredita!


Stara Komunjara - 16.3.2007. 0:04:20 - Žanić Karla je bio kralj! Ono što je Karla napravio ova HDZ-ovska gamad može napraviti samo da se zaduži i bogu i vragu. Kakva li su samo govna isplivala na površinu, poduzetnici su postali največi lopovi i šljam.


Naslovna

Vezano uz temu:

Zadnje teme

• Dužnicima iz Hrvatske počele su ovrhe sa računa u Njemačkoj

• Stid me Dida

• Nafta, plin, ugljen, milijarde, bilijuni (dolara)

• Debelo zaradili na obnovi !

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• SDP rasprodaje državu

• Marko Azapović – nerazjašnjen slučaj

• Cerna – uspješna priča iz Slavonije

• O megalopovu Sanaderu

• Zagužvalo u Avganistanu

Zadnje komentirano

1. ...
Poslao: 1.4.2020. 17:17:07

2. ...
Poslao: 31.3.2020. 21:25:34

3. ...
Poslao: 31.3.2020. 5:26:40

4. ...
Poslao: 31.3.2020. 3:26:40

5. ...
Poslao: 29.3.2020. 12:39:10

6. ...
Poslao: 29.3.2020. 9:25:48

7. ...
Poslao: 28.3.2020. 20:50:31

8. ...
Poslao: 28.3.2020. 16:13:12

9. ...
Poslao: 28.3.2020. 11:59:37

10. ...
Poslao: 28.3.2020. 0:00:42

11. ...
Poslao: 27.3.2020. 23:29:16

12. ...
Poslao: 27.3.2020. 21:55:27

13. ...
Poslao: 27.3.2020. 21:11:57

14. ...
Poslao: 27.3.2020. 20:22:43

15. ...
Poslao: 27.3.2020. 20:17:25

16. ...
Poslao: 27.3.2020. 15:53:54

17. ...
Poslao: 26.3.2020. 23:51:33

18. Is this a temporary or permanent position? ...
Poslao:Elwood 23.3.2020. 23:12:04

19. Free medical insurance ...
Poslao:Jarrett 23.3.2020. 22:07:10

20. FtbHus6Fva$5mf_ogs...
Poslao:john 21.3.2020. 23:20:51

Najčitanije

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Umjetinička duša Iva Leutar

• Hu is hu u Županji

Najkomentiranije

• Kako je gradonačelnik kupio mesnu industriju ?

• Hu is hu u Županji

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Ima se para, ima se sčim !

Aktivne teme na forumu

1. Salamander...

2. Zatišje...

3. U kanalu pronađen mrtav muškarac, sumnja se na ubo...

4. HDZ POZEGA...

5. krizni porez??????...

6. Švabija...

7. Pomoć webmasteru...

8. Test...

9. Korupcija u Osijeku...

10. Pravi i pravda...

11. ajmo ih rušit marer im J......

12. Konj izgrizao Babogreca...

13. sretan Uskrs...

14. sto mislis o DC-u Zupanja...

15. Vaša priča...

Reklama:
Nemate podršku za flash!

© 2007 - WWW.KULEN.NET

 

.