kulen.net

 

 
 
 

-

 
 
 Datum: 12. prosinca 2019.  Online : 267

  PRIJAVI SE: (ILI REGISTIRAJ!)   KORISNIK: LOZINKA: UPAMTI ME     

 
WWW.KULEN.NET
 

OBJAVLJENO  22.7.2009. 

Banski Dvori

Broj komentara:18  Broj pregleda:2907

Za Pelješki most se ima

Ako Vlada Jadranke Kosor smjesta ne zaustavi gradnju Pelješkog mosta i ako, u najmanju ruku, bitno ne smanji financijska davanja za vjerske zajednice, nema nikakvo moralno pravo tražiti od radnika, službenika i umirovljenika da se odreknu dijela plaća i mirovina.
Odnos spram gradnje Pelješkog mosta i donacija Katoličkoj crkvi odredit će mjeru političke i moralne vjerodostojnosti HDZ-a, HSS-a i HSLS-a da na pravedan način raspodjele teret troškova za spas hrvatskog gospodarstva i financija.
Tvrdoglavost kojom je Vlada Ive Sanadera, a sada i Jadranke Kosor, branila ideju gradnje Pelješkog mosta javnost je samo učvrstila u uvjerenju da se ne radi ni o kakvom projektu od nacionalnog značaja, kako se pokušava podvaliti, nego jednostavno o klasičnom primjeru političke, moralne i financijske korupcije. Mogu se, dakako, uvažiti argumenti da je Pelješki most potreban kako bi olakšao život na jugu i povezao Hrvatsku.
No, jednako tako valja reći da će namjernicima koji će putovati u Dubrovnik i dalje biti mnogo bliži i brži put preko Neuma i BiH nego preko mosta. Stoga je doista licemjerno tražiti u tako teškim financijskim okolnostima od, primjerice, mladih visokoobrazovanih stručnjaka u državnoj upravi da se odreknu čak deset posto plaće od ionako mizernih 4000 kuna, a da se istodobno milijarde kuna utuku u velebnu betonsku konstrukciju.

Interesne skupine
Tako strastveno inzistiranje na financijski tako neopravdanom projektu, iskustvo nas uči, govori samo jedno: iza toga ne stoji nikakav nacionalni interes, već isključivo pokušaj pojedinih utjecajnih političkih i poslovnih interesnih skupina da unatoč teškoj ekonomskoj i financijskoj situaciji, preko leđa milijuna građana, ostvare davno predviđene profite.
Od kada je pokrenuta inicijativa za gradnju Pelješkog mosta u javnosti i političkim kuloarima šire se glasine kako su najviši državni dužnosnici i ministri, vlasnici i dioničari velikih građevinskih tvrtki te razni mešetari povezani s vladajućim strukturama pokupovali većinu zemljišta na Pelješkom poluotoku očekujući da će se njihova ulaganja, zahvaljujući mostu, ubrzo višestruko isplatiti.
Spominju se i konkretna imena, piše se o čudnim transakcijama i investicijama. I upravo u tomu nalaze razlog zašto Vlada i HDZ tolikom ustrajnošću brane u ovom trenutku potpuno neopravdanu investiciju.

Neviđena pohlepa
Zapanjuje i zapravo budi najveću sumnju činjenica da Vlada, unatoč gotovo plebiscitarnom zahtjevu da se obustavi gradnja mosta, sa sve većom zadrtošću inzistira na nastavku gradnje.
I to je za mnoge dodatni dokaz da je posrijedi isključivo interes pojedinaca. Nitko ne spori da će, naravno, uvijek biti ulagatelja koji će pametno i na vrijeme investirati i iz toga izvući financijsku korist.
No, ovdje je ipak riječ o nečemu drugomu: o doista neviđenoj pohlepi. Jer riječ je prije svega o pojedincima koji su imali povlaštenu informaciju da će se graditi most na Pelješcu pa su, na brzinu, uložili novac i za relativno male iznose pokupovali kamenjare i zapuštene prostore računajući da će vrijednost tog zemljišta naglo porasti.
Sada, kada su im te investicije postale upitne, ni pod koju cijenu ne žele da se odustane od gradnje mosta. Mala skupina zainteresiranih političara, biznismena i ulagača nametnula je svoje privatne kao opće interese te, uopće ne uvažavajući da se društvo slama pod bremenom teške krize, beskrupulozno traže da im se uloženi novac isplati - odmah. Ne za nekoliko godina, već smjesta. I to je ono što najviše ponižava građane.

Da samo normalna a ne država kojom vladaju lopovi, izgradnja, pardon lopovluk Pelješkog mosta bila tema crnih kronika. Ovako sirotinjo neuka pokunji se i trpi orgijanja koje ti servira HDZ banda, glasao si za njih ! Režu se plaće ali most ide dalje ! Idemo svi zajedno dalje u 3PM

Stoga nije čudno kada Jure Radić, suvlasnik IGH, tvrtke u kojoj su suvlasnici ministri i brojni utjecajni pojedinci, kao da je član užeg kabineta Jadranke Kosor,samouvjereno i sa smiješkom, koji potvrđuju da o tomu upravo odlučuje njegova tvrtka, obznanjuje javnosti kako će se gradnja mosta nastaviti, doduše, malo usporenijim ritmom. To nisu najavili ni premijerka Kosor ni resorni ministar Kalmeta, već upravo onaj koji je najzaineresiraniji za gradnju mosta.
I to je također nešto što vrijeđa zdravi razum svakog građanina.Vlada i HDZ jednostavno ne razumiju da su svojim ponašanjem stvorili takav animozitet spram mosta da je on postao prvoklasno političko pitanje i svojevrstan simbol nepravdi i korupcije.
A kako se zaoštrava ekonomska kriza tako raste svijest da je naprosto nedopustivo da se na jednoj strani pojedincima uzima nekoliko stotina kuna koje im doslovce život znače, a da se istodobno drugi bogate bez rada i neodgovorno razbacuju milijardama kuna.

Moralno pravo
Vrlo je slična situacija i s financiranjem vjerskih zajednica. Apsolutno je neprihvatljivo da Vlada godišnje izravno poklanja čak 300 milijuna kuna za, budimo iskreni, u najmanju ruku opušten život crkvene nomenklature i gradnju prekobrojnih sakralnih objekata. I dok se to možda, djelomice, moglo trpjeti dok je bilo posuđenog novca iz inozemstva, sada kada sve moramo sami zaraditi i kada se svatko mora odricati, neprihvatljivo je da teret štednje ne padne i na leđa crkvene hijerarhije.
To više što ona već godinama, zahvaljujući upravo potpisu Jure Radića, ima financijske prohtjeve i status u društvu kakve nema niti jedna crkvena zajednica u Europi. Građani tako godinama skupo plaćaju naklonost Katoličke crkve koju je kupovao HDZ. Sada se međutim to više ne može izdržati.
Čudi međutim što se crkvena nomenklatura već nije sama odrekla tog novca, što nije sama ponudila rezanje svojih troškova, što na neko vrijeme i ona već nije zaustavila prekomjerno trošenje novca.
Riječju: ako Vlada Jadranke Kosor odmah ne prekine gradnju Pelješkog mosta i bitno ne smanji financijsku pomoć Crkvi, radnici, službenici, umirovljenici, učenici i studenti imat će puno moralno pravo odbiti smanjivanje plaća, ne pristati da im se ukinu besplatni udžbenici i povlašteni uvjeti studiranja. I to će svoje pravo, kao što su uostalom već i najavili, moći braniti svim sredstvima, pa i na ulici.
Ako Vlada Jadranke Kosor to ne razumije, nije ni zaslužila drugo nego da ju pometu s političke scene. I to što prije, to bolje.

Izvor:Jutarnji list

Ovoj ekipi odgovara da se pravi most, 3 milijarde kuna su u igri. Što mislite da li će i koliko strpati u svoje džepove ?

Ispis članka Za Pelješki most se ima

Pošalji članak Za Pelješki most se ima prijatelju

 Ocijeni članak  Odličan

Prosječna ocjena x

komentari

 

Upiši komentar za vijest "Za Pelješki most se ima"

 
IME:
Znakova

K - 27.8.2009. 9:02:17 - Ima se ima, za Juru se mora imati


bosanacpp - 7.8.2009. 21:39:04 - plaće,mirovine,besplatni udžbenici to nam daju ali umanjeno za 2-4% ali most se treba graditi. mi ćemo gladovati a oni će graditi mostove i ceste u ovoj krizi koju su nam i stvorili svojim ponašanjem. ali nema veze možda se rodi još jedan MATIJA GUBEC pai mi ustanemo i izađemo iz govana


idiot - 30.7.2009. 9:10:42 - Ne bi Ćelu nitko ni pomenuo, pa ni ja da se on ne poziva na ovu slikanu vertikalu vlasti. Lopov u krvi je sigurno dao svoj glas ovoj vertikali a cijeloj piramidi do Ćele pa ga sada sramota.


bosut 142 - 27.7.2009. 19:25:47 - pokrali su drzavu,a sada kada su vile u oćima opet cijede narod da pokrpaju rupe za koje su oni krivi,a mi glup narod pa i dalje šutimo umjesto da odemo u zagreb i srušimo bandu lopovsku!


Lopov u krvi - 26.7.2009. 9:00:00 - Nemoj dirati Ćelu. On krade jer je na vlasti a tebi je krivo jer ti nisi. Jebo te HNS


idiot - 25.7.2009. 23:23:04 - To je naša vertikala vlasti od Ćele do Sanadera. Ćelo nije na slici on je ipak trećerazredni igrač a ovo su lopovi iz prve lige.


Kosorica - 25.7.2009. 13:14:50 - KAD JE Sanaderov prijatelj Jerko Rošin pročitao ime Jure Radića kao pobjednika natječaja za izgradnju Zračne luke Zagreb, prisutni novinari spontano su pukli od smijeha. Sada, kad se otkrilo da Radićev IGH zajedno s Konstruktorom preko treće tvrtke u suvlasništvu Vicenca Blagaića kupuje milijune kvadrata zemljišta u blizini novog Pelješkog mosta, nikome više nije do smijeha. Sada kad je postalo jasno da tvrtka koja gradi most od "nacionalnog interesa", građevinu od koje vlast teškom mukom odustaje čak i u najteža vremena, tih sumanutim i neisplativim pothvatom ne podiže samo cijenu svojih dionica, nego i vrijednost investicije u građevinsko zemljište, ništa više nije smiješno. Ovo otkriće možda nema magnitudu afere s Dubrovačkom bankom, ali nije daleko od toga.


Banda - 25.7.2009. 9:53:29 - Cijela Vlada RH ima dionice IGH i Konstruktora, i to je jedini razlog zašto ova ekipa pobjeđuje na svakom natječaju. Vlasnici ovih tvrtki zapravo su ministri i ostala politička bagra, i naravno da svakim ovakvim poslovima, njima raste dobit.A ovaj glupan od Blagaića nije niti vrijedan komentara, iako moram reći da čovjek ima nešto. Popušili su ga Štrok, Radić, Žderić, pa čak i Sanader... Neću spominjati 100-tinjak malih poduzetnika. Očito je čovjek sposoban zadobiti tuđe povjerenje i novce.


pop pop pop djujic - 24.7.2009. 23:43:13 - eto...naravno,jezik ulice...psovacina...to su te u skoli naucili ili kod kuce za senijom?


HNS - 24.7.2009. 15:00:09 - Za HDZ glasaju krezavi, nepismeni, seljačine. I sirotinja. Tamo gdje HDZ pusti pipke plaća je 2000 kuna.


**** - 24.7.2009. 11:01:36 - Jebo vama pas mater, neškolovanim idiotima koji nemate pojma o životu, baš me zanima za kog si ti glaso seljačino...


3 - 24.7.2009. 10:19:25 - Oni barem grade... u našoj dragoj Slavoniji samo bijeda i jad


Stoka sitnog zuba - 23.7.2009. 21:06:38 - Najveća glupost u svemu je da su izlaz na more dobili i totalno nepomorski narodi kao Bosanci i Slovenci. I sad još ko budale moramo financirati našeg Juru s kojom milijardicom.


Jere - 23.7.2009. 16:21:36 - Pogledaj kriminalaca na slici.


mario - 23.7.2009. 9:52:27 - naravnoda im odgovara, a najviše bivšem premijeru


KK - 22.7.2009. 19:16:30 - Odjebi ti i ta nazovi vlada koja nema pojma što radi. Kaos


Z - 22.7.2009. 18:57:49 - Šta je tu novo? Imali smo izbore i rekli smo koga hoćemo. Komunjare odjebite.


Pavle - 22.7.2009. 16:26:39 - Taj Radić je napravio štete više od svih četnika zajedno jebo mu pas mater i svima glupanima koji glasaju za HDZ


Naslovna

Vezano uz temu:

Zadnje teme

• Dužnicima iz Hrvatske počele su ovrhe sa računa u Njemačkoj

• Stid me Dida

• Nafta, plin, ugljen, milijarde, bilijuni (dolara)

• Debelo zaradili na obnovi !

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• SDP rasprodaje državu

• Marko Azapović – nerazjašnjen slučaj

• Cerna – uspješna priča iz Slavonije

• O megalopovu Sanaderu

• Zagužvalo u Avganistanu

Zadnje komentirano

1. ...
Poslao: 12.12.2019. 12:05:24

2. ...
Poslao: 12.12.2019. 7:28:10

3. Accountant supermarket manager ...
Poslao:Seymour 5.12.2019. 16:21:56

4. A company car ...
Poslao:Tracey 5.12.2019. 16:21:56

5. ...
Poslao: 4.12.2019. 15:35:33

6. ...
Poslao: 3.12.2019. 0:57:08

7. ...
Poslao: 2.12.2019. 3:28:19

8. ...
Poslao: 1.12.2019. 5:41:52

9. ...
Poslao: 30.11.2019. 9:40:20

10. ...
Poslao: 28.11.2019. 11:06:08

11. ...
Poslao: 28.11.2019. 1:58:49

12. ...
Poslao: 27.11.2019. 13:22:15

13. ...
Poslao: 27.11.2019. 11:11:51

14. ...
Poslao: 14.11.2019. 19:58:08

15. Ahhhaaa ma neka ih, nemaju za pastu za zube a imaju za Samsung Galaxy 11...
Poslao:Buzzy 5.11.2019. 15:35:21

16. ...
Poslao:njonjo 5.11.2019. 15:10:25

17. ...
Poslao: 31.10.2019. 8:19:44

18. ...
Poslao: 27.10.2019. 6:38:50

19. Sve jasno...
Poslao:Ilo 14.5.2019. 17:24:16

20. Tužno i istinito...
Poslao:Ivo F. 1.2.2019. 15:27:24

Najčitanije

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Umjetinička duša Iva Leutar

• Prljave rabote oko Sladorane pri kraju

Najkomentiranije

• Kako je gradonačelnik kupio mesnu industriju ?

• Hu is hu u Županji

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Ima se para, ima se sčim !

Aktivne teme na forumu

1. Salamander...

2. Zatišje...

3. U kanalu pronađen mrtav muškarac, sumnja se na ubo...

4. HDZ POZEGA...

5. krizni porez??????...

6. Švabija...

7. Pomoć webmasteru...

8. Test...

9. Korupcija u Osijeku...

10. Pravi i pravda...

11. ajmo ih rušit marer im J......

12. Konj izgrizao Babogreca...

13. sretan Uskrs...

14. sto mislis o DC-u Zupanja...

15. Vaša priča...

Reklama:
Nemate podršku za flash!

© 2007 - WWW.KULEN.NET

 

.