kulen.net

 

 
 
 

-

 
 
 Datum: 20. lipnja 2019.  Online : 284

  PRIJAVI SE: (ILI REGISTIRAJ!)   KORISNIK: LOZINKA: UPAMTI ME     

 
WWW.KULEN.NET
 

OBJAVLJENO  13.12.2009. 

Zagreb

Broj komentara:15  Broj pregleda:2286

Šoping centar

Zanimljiv članak jednog od najboljih hrvatskih književnika i kolumnista Miljnka Jergovića u Jutarnjem listu:

Kako smo loš njemački zamijenili lošim engleskim

Da je rat prošao, moglo se znati po mislima i maštarijama za uspavljivanje. Godinama nakon što se potpisalo primirje, samo sam jedne večeri, nesvjestan promjene, prestao zamišljati kako mučim, kasapim i ubijam Radovana Karadžića ili Slobodana Miloševića, nakon što mi ih je dobrostiv netko izručio znajući da od Haaga nema fajde, a počeo sam, ne bih li što prije zaspao, fantazirati o tome što bih sve napravio kada bih odjednom, preko noći, postao bogat kao Bill Gates.
Eto, primjerice, kupio bih beogradsku Politiku, mislim ne primjerak novina, nego cijelu kompaniju, a onda bih u zaglavlje lista, tamo na desnoj strani, vratio okvirić u kojemu su stajala imena i sudbine osnivača lista, porodice Ribnikar, izostavljena prije nekoliko godina u vrijeme redizajna lista i oholo zamijenjena funkcionalnom bjelinom. Priča o braći koja su davno, godinama prije rata, osnivala najozbiljnije i najutjecajnije novine na Balkanu, koje su dostojanstveno potrajale u svim godinama komunizma, kao jedna od rijetkih institucija građanstva i intelektualne uznositosti, da bi pale samo jednom, ali tada doista nisko, do dna crne jame, za vladavine kasapina Miloševića, zapravo je priča o nekoj boljoj kulturnoj i političkoj tradiciji, te o ustrajnosti i ljudskoj hrabrosti. Izostavljanje okvira u glavi lista s imenima Ribnikara, zamjenjivanje kulturne tradicije jeftinim dizajnerskim štosom, nešto je što bih, uspavljujući se snima o svemoćnome kapitalu, rado ispravio. A kupio bih Politiku i zato što su Politika jedine ozbiljne i prave novine na prostoru zajedničkih jezika. (Sjećate li se kako izgledaju ozbiljne novine? Stranica puna teksta, dvije, najviše tri ilustrativne fotografije, naslovi u jednom retku, od najviše četiri riječi. U tim novinama Fani, prilježnica Željka Keruma, može doći na naslovnicu samo ukoliko izvrši atentat na glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dok se unutar novina može pojaviti isključivo u rubrici crne kronike.) Za ovu moju pretpočinačku fantaziju o kupovini Politike nije nevažno niti to što bi taj čin, kao i članak koji upravo čitate, gadno iritirao stanovitu vrstu Hrvata. A mene, znate, takva iritacija veseli, smijem joj se k'o budala brašnu.
Ali nije ova subotnja matineja posvećena Politici. Riječ je o drugoj maštariji, koja me svake večeri drži, evo već tjednima, otkad je blizu Zaprešića otvoren najveći trgovački centar u Hrvatskoj, nazvan Uest Gejt Siti.
Zamišljam, naime, i to me zamišljanje uvodi u san, pa onda i sanjam o tome kako ulažem nekoliko stotina milijuna dolara u projekt dvostruko većeg, ljepšeg i monumentalnijeg trgovačkog centra, koji bi pored svega imao i kapelicu, da se kupci pomole da im cipele što duže ostanu u modi ili da im moljci ne izjedu kaput, te razne druge sadržaje, koji bi porazili i ponizili konkurenciju Uest Gejt Sitija, Siti Sentra Uan i Evenju Mola. A to bi čudo od trgovišta sagradio samo iz jednoga razloga, da mu dam ime. Golema crvena slova, u neonu koji bi svijetlio kilometrima daleko, na sve četiri strane svijeta, i bio orijentir onima koji se izgube u panonskim maglama, dizajnirala bi - nadam se da bih je mogao nagovoriti - Olga Grlić. Ta slova morala bi biti grafički čista, kao sa staroga pisaćeg stroja, ali i dovoljno ekspresivna, tako da gledatelj osjeća da su mu odnekud poznata, i da natpis oduvijek gleda, kao dio vlastitoga kulturnog i šopingološkog identiteta. Njima bi bilo ispisano - oprostit ćete mi na izravnosti - Pička materina. Tako bi se, naime, zvao moj trgovački centar, najveći od svih.
Kupci bi pohrlili, u to ne treba sumnjati, muškarci bi s veseljem izgovarali njegovo ime i rado bi sa svojim ženama odlazili u cjelodnevni šoping, gledajući ih kako se dure i femkaju, ali ipak idu tamo gdje dama obično ne ide po vlastitoj volji, nego po ljutnji kakvoga prostaka. Jednako tako, svi bi brendovi i sve tvrtke rado pohrlile otvarati svoje butike i dućane na ovome mjestu, i uopće im ne bi smetalo njegovo ime. U kratko bi vrijeme, u nekoliko dana, sve svjetske televizije i novine (možda čak i one ozbiljne), objavile vijesti i reportaže o zagrebačkom trgovačkom centru. P. M. bi tako bila najbolja veleposlanica Hrvatske u svijetu, jeftinija od onih zastrašujućih rukometnih dvorana i autentičnija od Šukera, Bobana, Janice Kostelić, te svih tih cura i dečki čija je tjelesna sprema po svijetu širila istinu o Hrvatima. S trgovačkim centrom P. M. vijest o Hrvatima prvi bi puta imala veze s hrvatskom kulturom i identitetom.
A ako bi krenulo loše po mene, pa bi se pobunile udruge danguba i besposličara, tvrdnjama da naziv trgovačkog centra vrijeđa vjerske i moralne osjećaje građana, a naročito branitelja, i ako bi svi oni kazali da P. M. nije u skladu s hrvatskom tradicijom i običajima, te ako bi mi Ministarstvo kulture u skladu sa svojim ovlastima osporilo ono što nije osporeno vlasnicima Uest Gejt Sitija, Siti Sentra Uan ili Evenju Mola, dakle pravo na ime, tada bih popustio te bih, u skladu sa zagrebačkim smislom za jezik i socijalnu delikatnost, svoj centar nazvao Rit. Velikim crvenim slovima iznad pozlaćene ulazne kapije, ukrašene Swarovski kristalima, pisalo bi, tako da se vidi kilometrima unaokolo, Idemo v Rit. A sa zapadne strane, da se vidi iz Slovenije i da privuče tamošnji svijet, stajalo bi Gremo v Rit. I stvar bi opet savršeno šljakala. U Uest Gejt Siti išli bi samo oni koji su tako fini da nemaju dupe.
Besmisleni engleski nazivi ne izmišljaju se samo zato što bi netko mislio da potrošači to vole i da ne bi kupovali u hrvatskome dućanu. Pravi razlozi su jadniji i banalniji. Da bi se nešto imenovalo na engleskom, nije nužan bogoliki talent imenovanja, nije nužan nikakav talent, a zapravo nije nužno ni misliti. Osim što je engleski jezik već duže od stoljeća jezik reklame i propagande, pa je to već element njegove funkcionalnosti, takva uporaba omogućila je da i potpune besmislice kupcu nevoljniku dobro zvuče. Eto, recimo, West Gate City zapravo ne znači ništa, a čovjeku samo dođe, bez da uključi mozak. Kao prazno blebetanje televizijskih programa, beskrajno nanizanih u satelitskoj ponudi.
Većina onih koji se u Hrvatskoj bave reklamom, marketingom, dizajnom i pablik rilejšenom - a prisutni su u javnosti, preko novina i televizije, ili preziru hrvatski jezik ili ga ne razumiju. Recimo, čim čujete nekoga da kaže fajn, ivent ili brejn storming, možete biti sigurni u dvije stvari: taj hrvatski govori pasivno, a razmišlja sporadično, uglavnom na zahodskoj školjki. Ako ne znate što biste rekli, puno vam je lakše izgovarati strane riječi. Ako, pak ponavljate dvije-tri hrvatske fraze, lako će vam skužiti blesavost.

Uest Gejt Siti, zbog kojega se ja, eto, uspavljujem maštarijama o svome trgovačkom centru, svome mezimčetu koje bih nazvao P. M, imenovao je netko tko se, u to nema baš nikakve sumnje, uklapa u opisani model, a bedasto mu je ime munjevito na um palo. Kao da mu je sva pamet u glembajevskim afektacijama, nad kojima je uzrujani Krleža ispisao stotine i stotine stranica, a da se nije mogao pomiriti nad lakoćom njihove gluposti. Baš kao da su nakanili biti narod konobara, sobarica i krvavih afganistanskih pandura, Hrvati su loš njemački zamijenili lošim engleskim.
Inače, West Gate City bi se na hrvatskome zvao Kapija Zapada. Naravno, dok neki mamlaz ne bi ustvrdio kako je lijepa hrvatska riječ kapija ustvari turcizam.

Ispis članka Šoping centar

Pošalji članak Šoping centar prijatelju

 Ocijeni članak  Odličan

Prosječna ocjena x

komentari

 

Upiši komentar za vijest "Šoping centar"

 
IME:
Znakova

novinar - 25.12.2009. 12:42:56 - he,he...pa nije valjda netko stvaarno popu$io onu zajebanciju od teksta onomad sa dr maartinsom i sl? al ima debiilaaa...


JK - 15.12.2009. 15:39:32 - PAAAAATRIČAR ČAAASTIIIIII !


- 15.12.2009. 7:27:03 - Orgije divljeg kapitalizma učinile svoje


NN - 15.12.2009. 7:25:50 - he he, dobar članak u kojem se svatko može prepoznati barem malo. Puno napisano o nama ovisnicima o kupovini i nama balkanskim pametnjakovićima


Bosanac - 14.12.2009. 18:40:11 - Izvrstan članak - U SRIDU ! Tradicija malograđanštine opisana jezikom koji neki nekada neće razumjeti. Pozdrav Juri, Bobanu.


B - 14.12.2009. 17:57:39 - Što je brutalna istina? Ono da je Politika "najozbiljnije i najutjecajnije novine na Balkanu, koje su dostojanstveno potrajale u svim godinama komunizma" (Hahahaha! Takvo što može ustvrditi samo netko tko nema blage veze o razdoblju 1945-90) ili da je "kapija" hrvatska riječ ili da je mamlaz onaj tko bi to ustvrdio ili da smo "nakanili biti narod konobara, sobarica. i krvaih afganistanskih pandura" ili "da bi se nešto imenovalo na engleskom, nije nužan bogoliki talent imenovanja, nije nužan nikakav talent, a zapravo nije nužno ni misliti"??? Pa članak nema veze s ničime, nego sa bolesnim, isfrustriranim Miljenkom koji mrzi Hrvatsku, sve što je Hrvatsko i Hrvate. A kao što rekoh, u Hrvatsku je pobjegao iz metropolitskog, internacionalnog, kulturno osviještenog Sarajeva kad je napunio svoje već usrane gaće čim su, njegova neprežaljena braća, Srbi zapucali.


Fritz - 14.12.2009. 15:32:26 - Brutalna istina


ZB - 14.12.2009. 11:14:18 - Dobar članak. Idem se otuširati pa u šoping, pa pa ....


Zora - 14.12.2009. 8:55:06 - Ha ha ha nisam se skoro tako nasmijala !


drljopan - 14.12.2009. 8:03:39 - moj milenko lego je da spava od te buke zabole me dupe..........


Volem Milenka - 13.12.2009. 22:33:54 - Neka nam je Jergović zato prepametan. Izbjegao iz Bosne u HR, pošto bi prevelika šteta bila da ga u Bosni bratski srpski metak snađe. I čim je usrane gaće promijenio u Zagrebu, počeo srati po svemu što je Hrvatsko! Naprijed Mil(j)enko, takvi kao ti nam trebaju!


OUR Leveta - 13.12.2009. 20:48:45 - Aralica je malo jači akademik u 3pm. Jako pametan, prepametan, sve nam je bolji od njegovi pametnih misli iz 13. stoljeća


OUR Leveta - 13.12.2009. 20:47:22 - Što ste napali Papca. On je isisao od EU 1.3 milja eura i napravio posao koji je napravio. I da se zaposli 50 ljudi dobro


fosil - 13.12.2009. 17:48:54 - O Miljenku Jergovicu je svojedobno akademik Aralica napisao sve.Tko je propustio,moze uvijek naci njegovu knjigu "Fukara".


hdz zna - 13.12.2009. 14:00:35 - Čudo da svemogući Papac nije West Gate City doveo u Gradište, kad je već doveo brandove poput EPSON-a i Dr. Marten-a i što ja znam kakva sve sranja nisu prezentirana u njegovu korist. A ono na kraju GOVNO - propaliteti; stolarske industrije, derivata šverca naftom i ložom i kamiondžija kriminalaca. Poduzetnička zona GOVNO umjesto AMBARINE


Naslovna

Vezano uz temu:

Zadnje teme

• Stid me Dida

• Nafta, plin, ugljen, milijarde, bilijuni (dolara)

• Debelo zaradili na obnovi !

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• SDP rasprodaje državu

• Marko Azapović – nerazjašnjen slučaj

• Cerna – uspješna priča iz Slavonije

• O megalopovu Sanaderu

• Zagužvalo u Avganistanu

• Županja – Divlji učenici izudarali profesora

Zadnje komentirano

1. Sve jasno...
Poslao:Ilo 14.5.2019. 17:24:16

2. Tužno i istinito...
Poslao:Ivo F. 1.2.2019. 15:27:24

3. Eeeee da to je ...
Poslao:Matija 30.1.2019. 13:31:52

4. Bravo Mario...
Poslao:Marija 30.1.2019. 8:54:13

5. Nista se nije promijenilo od osamdesetih. Picnjava u lenijama je uvjek bilo ali nikad fala Bogu sa o...
Poslao:gvozdeni 7.12.2018. 23:57:48

6. koliko taj pametni domazet ima godina uopće?...
Poslao:mirko 17.4.2018. 14:17:23

7. Očaj...
Poslao: 21.9.2017. 8:58:43

8. Dobro napisano da se vidi uzrok svih pizdarija...
Poslao:Duga 20.8.2017. 9:12:57

9. Zanimljiv članak sa puno informacija....
Poslao:Z ki 28.7.2017. 16:24:37

10. danas na ovoj $eemii "brkovi" vrte debelu lovu... Iva je mogao biti car pare i magle.... :(...
Poslao:Haralampije 23.5.2017. 18:32:50

11. ovo je sve nazalost istina, hvala majkama koje su imale hraborosti da se oglase, samo steta je sto i...
Poslao:Spas 14.5.2017. 22:15:16

12. Srecko Knezevic je onaj poznati Hoollywoodski glumac sto glumi u domacim pjenama...
Poslao:grozni 24.2.2017. 13:20:56

13. ma daj koliko vi imate nezaposlenih ? samo one koji ne žele raditi...
Poslao: 28.4.2016. 20:16:42

14. Iako Cerna radi već 15 godina kanalizaciju, Gradište ju izgradilo za 6mj. ali bolje je raditi 15 god...
Poslao:KIKS 26.2.2016. 21:59:33

15. On je najveci lopov...
Poslao: 13.2.2016. 19:13:36

16. Jednom smrkne, drugom svane...
Poslao:Naša posla 29.12.2015. 12:48:59

17. Takoje...
Poslao:Gagarin 20.11.2015. 11:42:21

18. Što je čudno? Braća Žužul bi još više naplatila dobro smo i prošli....
Poslao:g 12.9.2015. 19:23:44

19. Pola čista zarada nakon oporezivanja i plaćenih radnika. 10-20% ide igračima iz ministarstva....
Poslao:privatnik 10.9.2015. 20:30:38

20. Lopovska smo država i amen....
Poslao:Rojs 10.9.2015. 20:16:18

Najčitanije

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Umjetinička duša Iva Leutar

• Prljave rabote oko Sladorane pri kraju

Najkomentiranije

• Kako je gradonačelnik kupio mesnu industriju ?

• Hu is hu u Županji

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Ima se para, ima se sčim !

Aktivne teme na forumu

1. Salamander...

2. Zatišje...

3. U kanalu pronađen mrtav muškarac, sumnja se na ubo...

4. HDZ POZEGA...

5. krizni porez??????...

6. Švabija...

7. Pomoć webmasteru...

8. Test...

9. Korupcija u Osijeku...

10. Pravi i pravda...

11. ajmo ih rušit marer im J......

12. Konj izgrizao Babogreca...

13. sretan Uskrs...

14. sto mislis o DC-u Zupanja...

15. Vaša priča...

Reklama:
Nemate podršku za flash!

© 2007 - WWW.KULEN.NET

 

.