kulen.net

 

 
 
 

-

 
 
 Datum: 10. travnja 2020.  Online : 11

  PRIJAVI SE: (ILI REGISTIRAJ!)   KORISNIK: LOZINKA: UPAMTI ME     

 
WWW.KULEN.NET
 

OBJAVLJENO  3.1.2011. 

Dugopolje-Šestanovac

Broj komentara:9  Broj pregleda:2929

HAC – lopovluk od 740 milijuna kuna, WC od 3,5 milijuna

Ne bojte se, svaku milijardu koju je KraDeZe mafija vi ćete zajedno sa potomcima isplaćivati stranim bankarima godinama. Možda će megalopovi

u ovoj bandiskoj državi i odležati koju godinu ali para je na sigurnom - Švica, Likneštajni, Djevičancki otoci.

Gradnja te novac utrošen u jedan od najvećih hrvatskih građevinskih pothvata, autocestu Zagreb – Split, točnije njezinu dionicu od Dugopolja do Ravče, sagrađenu u vrijeme mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, doznajemo, predmet je velika interesa policije i USKOK-a u daljem raspetljavanju korupcijskog klupka i rasvjetljavanju ukupnog političko-građevinskog braka iz koristi na trošak poreznih obveznika.

Odmorišta u stijeni

Na temelju dosad prikupljene dokumentacije istražitelji, naime, ozbiljno sumnjaju da je spomenuta dionica autoceste ne samo preplaćena već da je u njezinoj dokumentaciji sporno 15-ak kilometara koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, ali su ih izvođači radova, naravno, naplatili kao stvarni dio prometnice.

Već sada, kada još nitko od aktera ovog golemoga projekta nije službeno pod istragom USKOK-a, od istražitelja se može čuti da je ovaj predmet ne samo kompliciraniji po količini izuzete dokumentacije nego i razmjerima, blago rečeno, neobičnih poslovnih poteza i transakcija te da zbog toga uvelike premašuje i aferu Fimi medija. S obzirom na to da je cijena gradnje jednog kilometra autoceste na tom dijelu bila oko sedam milijuna eura, “nestalih” 15 kilometara je ukupno vrijedno oko 105 milijuna eura!

Naravno Kalmeta ne zna ništa, a i kako bi znao kada je sve glavne  dokumente on potpisivao ?!

Analizirajući prikupljenu dokumentaciju, doznajemo, istražiteljima su posebno sumnjivi načini gradnje odmorišta, prijelaza na autocesti namijenjenih divljači, ali i denivelacije sporne dionice. Dosad je otkriveno da se odmorišta, primjerice, iz nekog nepoznata razloga uglavnom građena na najtvrđem terenu, gdje su radnici morali razbijati stijene, poslije pretvarane u šljunak koji je pak prema nekim indicijama nestajao s gradilišta te je najvjerojatnije preprodavan.

Ovdje se, prema sumnjama istražitelja, otvarao prostor za manipulaciju, osim potrošenim materijalom, i brojem utrošenih radnih sati graditelja koji su, navodno, u svojim evidencijama znali upisivati više sati nego što je zapravo i bilo odrađeno, što je na kraju, naravno, plaćeno iz državne blagajne.

Ključnu ulogu, prema spoznajama istražitelja, u čitavoj priči, iako nisu bili nositelji poslova, nego tek podizvođači, imala su imotska braća Slaven i Jozo Žužul te njihova građevinska tvrtka Skladgradnja.

Policija im je, inače, u nekoliko navrata iz tvrtke odnosila dokumentaciju, a prema sumnjama istražitelja, Skladgradnja je u čitavom lancu služila za krajnje transferiranje milijuna isplaćenih iz proračuna za gradnju sporne dionice na neke druge račune s obzirom na to da postoje naznake da sav novac nije ostajao kod Žužulovih.

Što je Žužulova uloga?

Splitska porezna uprava zbog toga ponovno obavlja nadzor Skladgradnje kako bi se rekonstruirao tijek novca koji je uplaćivan na njezin račun. Da istražitelji nastoje rasvijetliti ulogu Žužulovih u čitavom projektu gradnje prometnice, bilo je jasno još u studenom 2009. godine kada se Skladgradnja našla pod istragom zajedno s bivšim čelnicima HAC-a zbog bojenja tunela Sveti Rok i Mala Kapela, za što je plaćeno vrtoglavih 35,5 milijuna kuna plus PDV. Od upućenih u cestogradnju doznajemo da je 15 kilometara autoceste moglo biti ukradeno varajući na materijalu, odnosno prikazujući lažne i veće količine utrošenog materijala nego je to stvarno bilo utrošeno.

Tako, primjerice, kod iskopa koji su se radili na gradilištu autoceste izvođači radova taj su materijal morali koristiti za gradnju autoceste, a ako bi ga preprodavali, to su mogli samo uz suglasnost investitora, tj. HAC-a, a morali su platiti i rudnu naknadu za to.Isto tako, ako bi se umjesto nasipa gradili vijadukti, višak iz iskopa koristio bi se na nekim drugima mjestima na gradilištu, a to bi se prikazalo kao trošak za izvođača, odnosno podizvođača koji bi se onda fakturirao HAC-u.Isto tako, prostor za malverzacije bio je i u ugovorima za pristupne ceste ako bi se one ugovarale po dužnom metru i bez detaljnog troškovnika.

Gradile najveće tvrtke

Izvođači radova na autocesti od Dugopolja do Ravče bile su domaće građevinske tvrtke koje su taj posao dobile poslije javnog nadmetanja 2005. godine u kojem im je glavni konkurent bio američki Bechtel.

Dionica Dugopolje – Šestanovac je duga 37 kilometara, a vodeći partner u konzorciju domaćih tvrtki koji je za njenu gradnju ponudio 1,95 milijardi kuna bio je splitski Konstruktor.

Članice konzorcija bile su sve najveće hrvatske građevinske tvrtke: Viadukt, Hidroelektra-Niskogradnja, Osijek Koteks, Cesta Varaždin, Zagorje-Tehnobeton, Ingra te hrvatska podružnica austrijskog Strabaga. Isti konzorcij dobio je i gradnju 40 kilometara dionice Šestanovac – Ravča, također po cijeni od 1,95 milijardi kuna.Na autocesti od Splita prema Pločama Skladgradnja počinje dobivati, po političkim napucima, kao podizvođač radova sve unosnije poslove. Zbog toga su druge tvrtke poput GP Dubrovnika, koji je tada bio u vlasništvu Stipe Gabrića Jamba, ostajale bez posla, o čemu je Jambo svojedobno i javno govorio – da mu Žužulovi otimaju poslove.

Skladgradnja je na cestogradnji, otkako je HDZ na vlasti, ostvarila golem rast prihoda. Ta je tvrtka od 2004. do 2009. godine ukupno uprihodila 1,4 milijarde kuna – 2003. godine, primjerice, imala je tek skromnih 15 milijuna kuna prihoda.

 

Dva WC-a na odmorištu Mosor na autocesti između Dugopolja i Ravče Hrvatske autoceste platile su čak 3,5 milijuna kuna!

Dva WC-a na odmorištu Mosor na autocesti između Dugopolja i Ravče Hrvatske autoceste platile su čak 3,5 milijuna kuna! Prema dokumentaciji konzorcij domaćih građevinskih tvrtki, predvođen splitskim Konstruktorom, za gradnju dvaju WC-a na odmorištu Mosor na sjevernoj i južnoj strani autoceste prikazao je izvantroškovničke radove u iznosu od čak tri milijuna kuna, a što su im u HAC-u uredno odobrili.

Napuhavanje bez granica

U troškovniku osnovnog ugovora o gradnji te dionice navedeno je da su ukupni troškovi za gradnju tih dvaju WC-a 576.900 kuna! Tako je cijena WC-a na odmorištu Mosor porasla čak sedam puta. Primjer astronomske cijene WC-a na Dalmatini od Splita prema Pločama pokazuje kako su se napuhavale cijene u cestogradnji i kako se izvlačio novac. USKOK i policija intenzivno istražuju upravo malverzacije na dionici autoceste od Dugopolja i Ploča i sumnjaju da je tu ukradeno oko 100 milijuna eura.
Pod posebnim povećalom istražitelja upravo su odmorišta na autocesti, o čemu smo jučer pisali, jer sumnjaju da se materijal s iskopa tih odmorišta preprodavao iako je morao biti korišten za gradnju autoceste.
Svaki WC na odmorištu Mosor prema osnovnom ugovoru trebao je koštati 288.450 kuna, a u to je bilo uključena gradnja objekta i priključak na sve potrebne instalacije. U tom troškovniku bilo je navedeno da će muški WC imati 2 školjke, 4 pisoara i tri umivaonika. Ženski WC pak čine tri školjke i isto toliko umivaonika, dok će za invalide biti jedna jedinica WC-a.
No u svibnju u HAC stiže zahtjev od Konstruktora da se izvođačima odobre dodatni nepredviđeni radovi na gradnji javnog WC-a na odmorištu Mosor u iznosu od 3,05 milijuna kuna.
Tadašnji predsjednik uprave HAC-a Mario Crnjak odmah izdaje suglasnost za odobrenje tih nepredviđenih radova, i to u iznosu od 2,96 milijuna kuna.
Prema dostavljenom troškovniku za te dodatne radove, stavke koje su navedene ukupno vrijede oko 550.000 kuna pa je nejasno na što se odnosi ostali iznos od plaćena dodatna tri milijuna kuna.
No u troškovniku za dodatne, nepredviđene radove ponovno su navedene kao stavke školjke, pisaori i umivaonici.
Za WC školjku s ugradnjom navedena je cijena od 4928 kuna po komadu, i to bez daske. Daske su posebno plaćane, i to po cijeni od 458 kuna i 873 kune. Pisaori su pak plaćeni svaki 7955 kuna, a umivaonici 4321 kunu.

Nisu ni “push”

Osim tih skupocjenih školjki, pisaora i umivaonika, i ostali dijelovi opreme za javni WC na odmorištu Mosor imaju astronomske cijene. Tako je jedan držač WC papira naplaćen čak 3500 kuna (ukupno pet držača), a sapunjaru je HAC platio 2048 kuna po komadu. Koš za smeće plaćen je 715,5 kuna po komadu, a skupljač higijenskih uložaka čak 2477 kuna.
Nevjerojatne su cijene i oznaka za muški i ženski WC te WC za invalide.
Te oznake HAC je platio čak 424 kune po komadu! Četka za WC košta 339 kuna.
Zahodi na odmorištu Mosor tako su skuplji čak i od svima već poznatih Bandićevih WC-a na okretištu tramvaja u Dupcu i Dubravi.
Podsjetimo, Grad Zagreb je gradnju tih dvaju WC-a platio 1,55 milijuna kuna, a gradonačelnik Milan Bandić tada se pravdao da ti WC-i imaju suvremenu “push” tehnologiju za puštanje vode. HAC-ovi WC-i pak koštaju 1,75 milijuna kuna svaki.
Usto, WC-i na odmorištu Mosor i ne rade, u što se uvjerio naš fotoreporter koji ih je jučer obišao.
Osim cijene WC-a, porasla je i cijena gradnje samog odmorišta Mosor. Naime, izvođači radova su za nepredviđene radove na tom odmorištu zatražili od HAC-a dodatnih 10,8 milijuna kuna.
U lipnju 2006. godine predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak uredno im je dao suglasnost za te troškove. Tako je samo za dodatne radove za zahode i na samom odmorištu Mosor isplaćeno ukupno 13 milijuna kuna više nego što je to bilo predviđeno ugovorom i osnovnim troškovnikom.

Izvor:Večernji list

Ispis članka HAC – lopovluk od 740 milijuna kuna, WC od 3,5 milijuna

Pošalji članak HAC – lopovluk od 740 milijuna kuna, WC od 3,5 milijuna prijatelju

 Ocijeni članak  Odličan

Prosječna ocjena x

komentari

 

Upiši komentar za vijest "HAC – lopovluk od 740 milijuna kuna, WC od 3,5 milijuna"

 
IME:
Znakova

Nene - 13.10.2011. 9:24:21 - Prenesi nama svoje znanje! Piši!


sinjski dijamant - 13.10.2011. 0:02:48 - daj novinari napisite MOLIM VAS jedan clanak o STJEPANU KLARICU iz HAC-a..kako je taj dosao do onolikih novaca,luksuznih auta,apartmana,stanova..a lik je tek 2001g.diplomirao u cca 40-toj godini ???????


nacionalista - 5.1.2011. 13:04:43 - Nije ni cudo sto smo banana drzava,ne samo po izgledu vec i po poslovnom moralu.Gdje su nacionalni osjecaji i postenje. Sad nemamo komunjare i Tito da nam budu krivi ko je sad kriv.


˘˘˘˘^^^^ˇ222 - 5.1.2011. 11:03:43 - HAC - upravu čitavu u zatvor !


a - 4.1.2011. 22:05:56 - gdje ja to živim


mup - 4.1.2011. 7:52:35 - zašto večernji nepiše tko je izvođač radova,jer jedan je osijek koteks čiji je direktor drago tadić lopina čija je snimka priznanja uzimanja mita objavljena u dnevniku htv-a.to je čovjek koji se hvali da ima stotinjak miliona eura u austrijskim bankama,isto tako je to čovjek koji je pokušao podmititi predsjednika vrhovnog suda i za ništa neodgovara jer mu je oliver grbić kum


Uskok - 4.1.2011. 7:36:11 - Žužuli su najmafijaška familija koja orgija u Hrvatskoj!


Kalmeta - 3.1.2011. 23:33:56 - "ja nisam ništa znao! kako ja mogu znati što se sve događa u mome resoru? znate li vi koliko ljudi radi u ministarstvu i tvrtkama u sastavu ministarstva? moja savjest je čista!"


Aleluja - 3.1.2011. 23:31:19 - Opet treba glasati za HDZ.Ako dođe neko drugi onda će nas Četnici napasti.Moramo se čuvati komunista, njihovi WC će koštati još više, ovi su pokrali a ovi bi onda još više pokrali. Nemojmo dozvoliti da nas netko drugi krade braćo hrvati!


Naslovna

Vezano uz temu:

Zadnje teme

• Dužnicima iz Hrvatske počele su ovrhe sa računa u Njemačkoj

• Stid me Dida

• Nafta, plin, ugljen, milijarde, bilijuni (dolara)

• Debelo zaradili na obnovi !

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• SDP rasprodaje državu

• Marko Azapović – nerazjašnjen slučaj

• Cerna – uspješna priča iz Slavonije

• O megalopovu Sanaderu

• Zagužvalo u Avganistanu

Zadnje komentirano

1. ...
Poslao: 10.4.2020. 19:57:57

2. ...
Poslao: 10.4.2020. 17:57:18

3. ...
Poslao: 10.4.2020. 10:54:59

4. ...
Poslao: 10.4.2020. 10:51:33

5. ...
Poslao: 10.4.2020. 9:47:11

6. ...
Poslao: 10.4.2020. 8:01:52

7. ...
Poslao: 9.4.2020. 23:55:30

8. ...
Poslao: 9.4.2020. 23:52:15

9. ...
Poslao: 9.4.2020. 22:47:56

10. ...
Poslao: 9.4.2020. 17:27:29

11. ...
Poslao: 1.4.2020. 17:17:07

12. ...
Poslao: 31.3.2020. 21:25:34

13. ...
Poslao: 31.3.2020. 5:26:40

14. ...
Poslao: 31.3.2020. 3:26:40

15. ...
Poslao: 29.3.2020. 12:39:10

16. ...
Poslao: 29.3.2020. 9:25:48

17. ...
Poslao: 28.3.2020. 20:50:31

18. ...
Poslao: 28.3.2020. 16:13:12

19. ...
Poslao: 28.3.2020. 11:59:37

20. ...
Poslao: 28.3.2020. 0:00:42

Najčitanije

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Umjetinička duša Iva Leutar

• Hu is hu u Županji

Najkomentiranije

• Kako je gradonačelnik kupio mesnu industriju ?

• Hu is hu u Županji

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Ima se para, ima se sčim !

Aktivne teme na forumu

1. Salamander...

2. Zatišje...

3. U kanalu pronađen mrtav muškarac, sumnja se na ubo...

4. HDZ POZEGA...

5. krizni porez??????...

6. Švabija...

7. Pomoć webmasteru...

8. Test...

9. Korupcija u Osijeku...

10. Pravi i pravda...

11. ajmo ih rušit marer im J......

12. Konj izgrizao Babogreca...

13. sretan Uskrs...

14. sto mislis o DC-u Zupanja...

15. Vaša priča...

Reklama:
Nemate podršku za flash!

© 2007 - WWW.KULEN.NET

 

.