kulen.net

 

 
 
 

-

 
 
 Datum: 18. siječnja 2020.  Online : 307

  PRIJAVI SE: (ILI REGISTIRAJ!)   KORISNIK: LOZINKA: UPAMTI ME     

 
WWW.KULEN.NET
 

OBJAVLJENO  9.3.2011. 

Zagreb

Broj komentara:44  Broj pregleda:3996

Dole strane banke, mediji, telekomunikacije i trgovački centri

h3 align="justify"> Banke, mediji, telekomunikacije i trgovački centri središnje su točke novog kolonijalizma u Hrvatskoj pod okriljem neoliberalne globalizacije. Reciklirana komunistička nomenklatura dijelom je preuzela ulogu upravljača stranih interesa,postajući dijelom globalne oligarhije. Ona je namjesnik ili eksponent stranih interesa

Politolog Anđelko Milardović izazvao je pozornost javnosti svojim kritičkim promišljanjem hrvatske političke scene te posebno tvrdnjom da državom ne upravljaju političke elite, nego oligarhija. Milardović uzroke takvome stanju vidi u nasljeđu prošlosti, odnosno u činjenici da se istinska “promjena vlasti” u Hrvatskoj nije ni dogodila. O toj temi upravo priprema knjigu, naslovljenu “Simulacija demokracije”. -

Na čemu temeljite tvrdnju da je Hrvatska oligarhijska država, baš kao Putinova Rusija?
- Na neposrednom povijesnom iskustvu. U tranzicijskom spektaklu nomenklatura je bila dobro pripremljena za preuzimanje demokratske vlasti. Od bivšeg Sovjetskog Saveza do cijele istočne i jugoistočne Europe, zapadnog Balkana i Hrvatske, stari likovi u novom kontekstu, koji su uglavnom preuzeli upravljačke uloge u vojsci, policiji, političkim strankama, medijima, sveučilištima i gospodarskim institucijama. Dio tih starih likova iz područja ekonomije, tzv. tehnomenadžerska struja u Hrvatskoj, bio je medu kreatorima katastrofalne ekonomske tranzicije kao legalizirane pljačke stoljeća. Njoj su asistirali neki sveučilišni profesori, pisci takvih pljačkaških zakona, političari iz zakonodavne vlasti koji su ih donijeli i izvršne koji su ih provodili.
- Smatrate li ih odgovornima za današnje stanje nacije?

 
- Te su strukture izravno odgovorne za ukradenu ekonomsku budućnost ovom društvu. Stoga treba razmišljati i o uvođenju ekonomske lustracije, čiji su temelji i u izmijenjenom Ustavu. Sve u rukama stranaca
- Kako bi to izgledalo? Jer, najvažnije industrije u zemlji već su odavno u inozemnom vlasništvu?

- S vremenom je Hrvatska, zahvaljujući rasprodajnom modelu privatizacije i nekritičkom provođenju “koncepcije odozgo”, postala kolonijom Zapada, odnosno Austrije, Njemačke i Italije. Banke, mediji, telekomunikacije i trgovački centri središnje su točke novog kolonijalizma u Hrvatskoj, pod okriljem neoliberalne globalizacije. Reciklirana komunistička nomenklatura dijelom je preuzela ulogu upravljača stranih interesa, postaju ći dijelom globalne oligarhije. Ona je namjesnik ili eksponent stranih interesa, koji kao građani i državljani RH, nemaju puno veze s društvom u kojem žive. Njihov je identitet korporacijski i globalistički. Ta grupacija stoji na drugoj obali ovoga društva ne hajući previše za interese prve obale, na kojoj žive građani sa svojim problemima. Ovdje ne krivim strance niti širim neku ksenofobiju, krivim pohlepu i egoizam menadžera, izdanaka tehnomenadžerske struje starog režima ili starih likova u novom kontekstu, koji su nas gurnuli u neizvjesnost, ukravši nam ekonomsku budućnost.
- Ali, birači su na izborima izabrali vlast i na taj način potvrdili političke odluke donijete nakon 1990. godine?

- Po Ustavu, Hrvatska je jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država. U praksi je više oligarhijska negoli demokratska država, zbog ogromne ili totalne koncentracije moći u rukama manjine. Stoga je potrebno predstaviti matricu ili mrežu oligarhijske moći kojoj je demokracija paravan, gdje se putem izbora, kao jednokratne političke participacije, zadobiva politička i svaka druga legitimacija članova oligarhijskoga niza.
- Kako izgleda ta oligarhijska mreža u nas?

- Imamo desetak tipova moći, vezane uz članove oligarhije. Politička moć je participacijski model moći nastao iz povijesnog ideološkog sukoba lijevo - desno i koristi instrumentalizaciju povijesti u dnevnopolitičke svrhe. Tu se radi o oligarhiji velikih političkih stranaka, HDZ-a i SDP-a, te vlasti izvedenoj iz ovih stranaka. Veliku važnost ima medijska oligarhija, nastala kao rezultat privatizacije medija na matrici legalizirane pljačke stoljeća. Tehnološku moć čini oligarhija u telekomunikacijama i informatičkom sektoru, dok moć propagande i uvjeravanja ima moćna manjina u PR agencijama ili agencijama jahača magle, za simulaciju demokracije, održavanje društva spektakla i zabave te zaglupljivanje društvenih masa. Tu su još i znanstvena i vojna moć, sastavljene od moćnih manjina na sveučilištima i u vrhu Oružanih snaga.

Dvije partijske struje ili krila starog SKH - SDP i HDZ - kolonizirale su politički prostor. One su stvarna prepreka budućnosti društva. Radi se o strankama slične mentalne forme, o sestrinskim strankama, jer su se izlegle iz istog jajeta, koje su ispunile svoju povijesnu ulogu i za koje bi bilo najbolje da nestanu s političke pozornice.

- Skloni ste tvrdnji da te oligarhije, koje se u javnosti često opisuju kao društvene elite, vladaju bez obzira na izborne rezultate?
- Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem. Riječ je o ustavnoj konstrukciji i simulaciji demokracije putem izbora, uz pomoć političkog marketinga. Ali, izbori kao jednokratna politička participacija nisu ništa drugo doli demokratski paravan članovima oligarhijskoga niza ili oligarhijske mreže moći, putem kojih se dobiva politička legitimacija. Ta moćna mreža financira i medijski promovira one političke opcije koje su u funkciji interesa članova oligarhijskog niza u društvu i državi. Ispreplitanje stranaka s moćnim financijskim krugovima, državnim poduzećima, propagandnim i marketinškim agencijama i moćnim podzemljem vodi plasiranju prljavog novca u kampanje i korupciju.
- Dakle, gledamo simulaciju demokratskih procesa?

- Političke stranke, strukture novca, medija i PR agencija glavni su simulatori izbornog procesa i izvori političke korupcije. Nakon izbora uspostavlja se vladavina interesnih oligarhijskih saveza. Taj se poredak održava tehnikama induciranja konflikata, društva zabave i spektakla, zaglupljivanja društvenih masa preko masovno kulturne industrije i stvaranja društva gnusobe. Kolonizacija političkog prostora
- Jesu li HDZ i SDP jednako odgovorni za takvo stanje?

- Riječ je o dvjema dominantnim političkim strankama s oligarhijskim tendencijama. Dvije partijske struje ili krila starog SKH - SDP i HDZ - kolonizirale su politički prostor. One su stvarna prepreka budućnosti društva. Radi se o strankama slične mentalne forme, o sestrinskim strankama, jer su se izlegle iz istog jajeta, koje su ispunile svoju povijesnu ulogu i za koje bi bilo najbolje da nestanu s političke pozornice, jer nisu u mogućnosti organizirati i voditi društvo i državu 21. stoljeća. Građani su postali taocima tih dviju stranaka. Trenutno smo u talačkoj situaciji pod HDZom, a po svemu sudeći slijedi nam nova talačka situacija dolaskom SDP-a na vlast.
- Doimate se crnim prorokom. Što da se radi?

- Je li nam usud permanentna talačka situacija? Jesu li nam usud pohlepni gornji kleptokratski slojevi s oligarhijskim tendencijama? Jesmo li sami sebi krivi i možda najveći protivnici sebi samima? Valja se nadati da će se u budućnosti pojaviti političke stranke liberalno- demokratskog programa i gornji društveni slojevi s većom osjetljivošću za interese građana i obranu nacionalnih interesa, kako to čine elite razvijenih i moćnih demokracija. Ni manje ni više, već taman toliko !

Litra goriva preko 10 kuna, kilogram kruha - skuplji 5 puta od brašna, prosječna plaća - traje 20 dana, biti bez kredita - neprocjenjivo ! Za sve ostalo su bankari da vam u finim odjelima naplate naivnost i glupost a to je da se običan, prosječan puk voli zadužiti do krajnjih granica.

izvor:glasistre.hr

Ispis članka Dole strane banke, mediji, telekomunikacije i trgovački centri

Pošalji članak Dole strane banke, mediji, telekomunikacije i trgovački centri  prijatelju

 Ocijeni članak  Odličan

Prosječna ocjena x

komentari

 

SVI KOMENTARI

Upiši komentar za vijest "Dole strane banke, mediji, telekomunikacije i trgovački centri "

 
IME:
Znakova

idiot - 20.11.2011. 20:47:09 - PA U ŽUPANJI VIŠE NI LOPOVI NE MOGU BITI USPJEŠNI !!!!


Greiff - 19.11.2011. 18:54:40 - Surađujem s nekoliko županjskih firmi.Ljudi su u Županji uglavnom vrlo lijeni i vrlo malo ih je koji nešto znaju raditi. Ovo se odnosi na sve dobne skupine i obrazovne razine, a osobito na mlađe od 30-ak godina. Međutim, svatko od tih "premudrih udarnika" za sebe uglavnom misli da je najpametniji i najveći radnik u ovom dijelu Europe, a da se sve urotilo protiv njega (vlada, Zagreb,Tuđman, Račan, gradonačelnik, Zadro, lopovi, kriminalci itd.) i da je on zato neuspješan.Valjda je tako lakše jer se odgovornost za neuspjeh prebacuje na nekog drugoga, trećega i sl.


idiot - 19.11.2011. 13:53:37 - Od trgovačkih centara mi u Županji smo uspjeli sjebat KAUFLAND pa sada kupujemo domaće u Konzumu i kod Bose, a njih je malo teže sjebat. Isplaćuju niske plaće u robi (BOSO) pa će malo potrajati da ih ne kupovanjem sjebemo a u tome nam naše vlasti , posebno naš gradonačelnik, puno pomažu. Smanjili su plaće ljudima u Sladorani a sada ih sve teže i isplaćuju a slično je i u drugim firmama pa će prometi u trgovinama dodatno pasti i slijedi zatvaranje kao što je zatvoren Kaufland. Županja nije prva po otvaranju trgovačkih centara ali je ubjedljivo prva po zatvaranju.


H²O - 7.5.2011. 21:35:03 - Daj BOZEE rata i gladi da se siroma i bogat iznenadi


Boljimir - 18.4.2011. 19:06:51 - meni je najbolje


Kim - 17.4.2011. 17:57:05 - U približno istim smo govnima:bosanci,šokci,hercegovci,ličani,dalmatinci,istrijani,zagorcima je dobro,urodio šećer u sladorani


Za Antu - 16.4.2011. 6:42:45 - bravo komentari,nastavite djeliti hrvate na bosance i sokce


H2SO4 - 15.4.2011. 16:53:59 - Ne mogu pratiti tvoje misli-bosanci i povrce?Neretljani ako mislis na njih nisu bosanci,pobrko si geografske pojmove.


sin2x+cos2x - 15.4.2011. 15:00:17 - Sumporna kiselino, valja nešto znati i htjeti a ne samo kukati i druge kriviti za vlastite neuspjehe i neznanje. Daj Bože da uspiješ i da naučiš nešto od Hrvata iz Bosne.


H2SO4 - 15.4.2011. 7:09:26 - Bas si me ljepo nasmijo sa optimizmom imas bujniju mastu od Juzbasica,a di si naso povrce i bosance?


:-) - 14.4.2011. 23:16:52 - 8 živi jako dobro,...dnevno,bave se poljoprivredom (povrće) ? -----------> MA 100% JE TAKO


Anta Kopić - 14.4.2011. 23:01:13 - Zaboravio si napisati da su tih 8 Hrvati iz Bosne, a ova dvojica domaće Šolje. I to je dio statistike.


Banak - 14.4.2011. 22:15:19 - Od mojih deset najbližih komšija, 8 živi jako dobro, imaju nove aute, traktore, imaju nove ili obnovljene kuće, rade po 10 sati dnevno,bave se poljoprivredom (povrće). Ova dvojica koji jedva sastavljaju kraj s krajem po cijeli dan čitaju Jutarnji i znaju sve o politici i gospodarstvu i statistici, ali od toga nema vajde. Eto, i to je statistika.Valja raditi i ZNATI raditi a ne samo popovati.Prema tome, učite djecoooooo, ali ne gluposti nego pametne stvari!


H2SO4 - 14.4.2011. 21:07:10 - Statistika ne znaci meni nista,mom prvom,drugom,trecem i cetvrtom komsiji i djeci od njih jer nemaju posla niti ce ga biti u dogledno.U Bosnjacima je tako kao i svagdje u okolici.Njima milijarde orocene ama bas nista ne znace niti vecini


Banak - 14.4.2011. 18:49:26 - Postotak ljudi koji su u minusu po npr. tekućim računima nema veze sa prihodima, nego sa željama i "potrebama" tj. rashodima. U Njemačkoj 89,4% tekućih računa je u minusu, u SAD-u čak 95,3%. No, kako god okreneš banke pljačkaju ovaj narod. Tko ono kontrolira rad banaka u Hrvatskoj?


Azot - 14.4.2011. 18:06:55 - Kako si došao do toga postotka, premudri sumpore?


H2SO4 - 13.4.2011. 19:01:12 - Gilliane 95% ljudi je u minusu,ja vidim da tonemo iz dana u dan.Katastrofa!


Gillian - 12.4.2011. 20:14:19 - Crveni mundiru uvijek si u pravu ali ova puta nisi. Da radiš u banci i da možeš vidjeti račune, vidio bi da puuuuno običnih ljudi ima značajnu ušteđevinu, ne samo "tajkuni". Vjerovao ili ne... Otkuda im pare? Ne znam, izgleda da ipak nismo toliko potonuli...


Crveni mundir - 12.4.2011. 19:58:07 - Činjenice govore da propadamo i tonemo uz dana u dan a običnom čovjeku ne znači ništa 130 miljardi štednje tajkuna.


Tko je kriv - 11.4.2011. 19:57:42 - Ne pričam ja, nego činjenice.


rt - 7.4.2011. 15:12:17 - dobro da si ti mjerodavan da pričaš o pameti


Pamet u glavu - 7.4.2011. 15:08:49 - Zato što ti je pitanje bilo suvišno, a samim time ne pametno.


rt - 7.4.2011. 6:43:04 - kako si to mjerio,pa NAS neuke pouci ti pametni


Grammar - 6.4.2011. 21:34:49 - Piše "smo", znači mi, prvo lice množine. Izgleda da je u pravu, s obzirom na tvoje pitanje.


rt - 6.4.2011. 20:44:38 - jel ti to po sebi ?


Tko je kriv - 5.4.2011. 16:32:38 - Tko je kriv što smo neobrazovani, priglupi, nemotivirani, pesimisti i lijeni?


. - 4.4.2011. 16:45:22 - HDZ neće biti ništa kriv jer će nam ostaviti 40 milijardi duga,opljačkanu i tajkuniziranu državu,zatupljenu omladinu,uništenu ekonomiju


Tko - 4.4.2011. 15:40:07 - HDZ će brzo nestati ss scene kao relevantan politički faktor.Tko će nam biti kriv za naše probleme ad HDZ-a više ne bude?


Asa - 2.4.2011. 21:53:03 - Dok je kradezea tonuti cemo samo


Lenčina - 2.4.2011. 20:11:09 - Super mi imamo kad se pogleda koliko radimo, koliko smo obrazovani i pametni.


Ima se ima - 2.4.2011. 15:09:51 - Par familija??? Nije baš tako. Začudio bi se koliko novca imaju na računu u bankama mnogi ljudi u Gradištu, a kukaju kako nemaju prebijene pare...


Naslovna

Vezano uz temu:

Zadnje teme

• Dužnicima iz Hrvatske počele su ovrhe sa računa u Njemačkoj

• Stid me Dida

• Nafta, plin, ugljen, milijarde, bilijuni (dolara)

• Debelo zaradili na obnovi !

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• SDP rasprodaje državu

• Marko Azapović – nerazjašnjen slučaj

• Cerna – uspješna priča iz Slavonije

• O megalopovu Sanaderu

• Zagužvalo u Avganistanu

Zadnje komentirano

1. ...
Poslao: 12.1.2020. 21:36:54

2. ...
Poslao: 10.1.2020. 22:58:24

3. ...
Poslao: 31.12.2019. 23:45:23

4. ...
Poslao: 19.12.2019. 18:13:44

5. Ahhhaaa ma neka ih, nemaju za pastu za zube a imaju za Samsung Galaxy 11...
Poslao:Buzzy 5.11.2019. 15:35:21

6. Sve jasno...
Poslao:Ilo 14.5.2019. 17:24:16

7. Tužno i istinito...
Poslao:Ivo F. 1.2.2019. 15:27:24

8. Eeeee da to je ...
Poslao:Matija 30.1.2019. 13:31:52

9. Bravo Mario...
Poslao:Marija 30.1.2019. 8:54:13

10. Nista se nije promijenilo od osamdesetih. Picnjava u lenijama je uvjek bilo ali nikad fala Bogu sa o...
Poslao:gvozdeni 7.12.2018. 23:57:48

11. koliko taj pametni domazet ima godina uopće?...
Poslao:mirko 17.4.2018. 14:17:23

12. Očaj...
Poslao: 21.9.2017. 8:58:43

13. Dobro napisano da se vidi uzrok svih pizdarija...
Poslao:Duga 20.8.2017. 9:12:57

14. Zanimljiv članak sa puno informacija....
Poslao:Z ki 28.7.2017. 16:24:37

15. danas na ovoj $eemii "brkovi" vrte debelu lovu... Iva je mogao biti car pare i magle.... :(...
Poslao:Haralampije 23.5.2017. 18:32:50

16. ovo je sve nazalost istina, hvala majkama koje su imale hraborosti da se oglase, samo steta je sto i...
Poslao:Spas 14.5.2017. 22:15:16

17. Srecko Knezevic je onaj poznati Hoollywoodski glumac sto glumi u domacim pjenama...
Poslao:grozni 24.2.2017. 13:20:56

18. ma daj koliko vi imate nezaposlenih ? samo one koji ne žele raditi...
Poslao: 28.4.2016. 20:16:42

19. Iako Cerna radi već 15 godina kanalizaciju, Gradište ju izgradilo za 6mj. ali bolje je raditi 15 god...
Poslao:KIKS 26.2.2016. 21:59:33

20. On je najveci lopov...
Poslao: 13.2.2016. 19:13:36

Najčitanije

• Maloljetnička Sodoma i Gomora u Županji

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Umjetinička duša Iva Leutar

• Prljave rabote oko Sladorane pri kraju

Najkomentiranije

• Kako je gradonačelnik kupio mesnu industriju ?

• Hu is hu u Županji

• Vukovarčanka nova miss hrvatske !

• Što li radi Mirko Švigir u NO Sladorane ?

• Ima se para, ima se sčim !

Aktivne teme na forumu

1. Salamander...

2. Zatišje...

3. U kanalu pronađen mrtav muškarac, sumnja se na ubo...

4. HDZ POZEGA...

5. krizni porez??????...

6. Švabija...

7. Pomoć webmasteru...

8. Test...

9. Korupcija u Osijeku...

10. Pravi i pravda...

11. ajmo ih rušit marer im J......

12. Konj izgrizao Babogreca...

13. sretan Uskrs...

14. sto mislis o DC-u Zupanja...

15. Vaša priča...

Reklama:
Nemate podršku za flash!

© 2007 - WWW.KULEN.NET

 

.